21. dubna 2014

Kaleidoskop

Kaleidoskop je tradičním patchworkovým motivem. Je velmi okouzlující a vytváří opravdu krásný efekt. Pokochejte se kouzlem kaleidoskopu a ušijte si jej dle následujícího kurzu.



Motiv kaleidoskop je poměrně snadný, avšak jeho nákres může obzvláště začínajícím patchworkářkám dělat starosti. Protože nejsem příznivcem drahých pravítek a podobných patchworkových pomůcek vytvářím si spoustu motivů pomocí obyčejného trojúhelníkového pravítka a úhloměru. Překreslením na průsvitný papír pak získám střih dle vlastního uvážení. Náledující kurz Vám ukáže jak se poprat s patchworkovým motivem kaleidoskop od začátku až do konce.

Krok č.1
- prvním krokem je zvolení si velikosti základního čtverce. Kaleidoskop je rozdělen na několik dílčích částí, proto je velikost čtverce od 10 x 10 cm až po 25 x 25 cm. 

Krok č. 2
- čtverec si rozdělíte na čtyři stejné díly


Krok č. 3
- nyní si naměříte úhel 22,5 stupňů. Tento úhel Vám motiv rozdělí na příslušné sekce, podle kterých následně budete šít.


Krok č. 4
- nyní rozdělte čarou rohové oblasti motivu


Krok č. 5
- kaleidoskop je již vyroben, můžete jej překreslit bez pomocných čar


Půl díla máte již hotovo, nyní je potřeba kaleidoskop dle střihu ušít.
Jednotlivé trojúhelníkové oblasti jsou si rovné. Proto si je snadno a úsporně nastříhejte. Při stříhání nezapomínejte na přídavky na švy.


Motiv kaleidoskopu se šije nadvakrát. Vždy ušijete půl motivu, jenž spojíte s následující protilehlou polovinou. U této ukázkové výuky jsem použila dva střídající se barevné motivy. 



Prostředkem nyní motiv sešijete. Spoj následně rozžehlíte.




Takto ušijete celý motiv použitý jak na polštář, tak na celou patchworkovou přikrývku. Nakonec motiv prošijete.







1 komentář: