31. ledna 2014

Valentýnské srdce



Blíží se svátek svatého Valentýna a tak je tento příspěvek věnovaný tomuto novodobému svátku. 
Valentýnské srdce můžete vytvořit velmi jednoduše, pomocí vzoru rozbitých talířů. Složením jednotlivých trojúhelníků v kombinaci červených a růžových odstínů tak vytvoříte velmi pěkný vzor. 

Valentýnské srdce krok za krokem

Jednotlivé složené čtverce navrhněte ve větší velikosti. Nejlépe tak, aby čtverec měl velikost cca 10 - 12 cm.  Jednotlivé čtverce můžete šít dle vzoru rozbitých talířů, nebo takto:
Nejprve si nastříháte čtverce od každého barevného odstínu. Čtverce stříhejte dle zvoleného rozměru, např. 10 x 10 cm. (obr.1). Pak vyberte dva odstíny, jejichž čtverce položte na sebe a diagonálně je sešijte. (obr.2 a 3). Přebytečnou část čtverce odstřihněte (obr. 4) a trojúhelníky rozevřete, čímž dosáhnete čtverec. (obr.5). Šev následně sežehlete.Takto můžete vytvořit celý motiv. 

Prostřední část srdce je složená pouze ze čtverců. Bílá dělící část je složená z proužků a okrajová bordura je opět složená z trojúhelníků.

Hotové srdce můžete pak pěkně proquiltovat a zavěsit jako obraz na stěnu.








1 komentář:

  1. Anonymní2/06/2014

    Navrhuji úspornější šití půlených čtverců : složte dva čtverce lícem na sebe,po diagonále narýsujte linku ( zde na obrázku přerušovaná čára) a šijte podél linky na patku z každé strany ( levé i pravé ),nakonec v lince rozstřihněte...získáte dva půlené čtverce bez zbytků a ušetříte látku.... Tamara

    OdpovědětVymazat