4. února 2014

Letící husy

Letící husy jsou patchworkových ekvivalentem ke vzoru hejna hus. Tento vzor je doslova zaplněn trojúhelníky, což jej činí velmi, velmi efektním. Letící husy se tváří jako docela složitý motiv, ale není tomu tak. Vzor je spíše středně náročný, neboť vyžaduje přesnost šití, tudíž i nějaké zkušenosti.




Postup šití:

Nastříhejte si obdélník např. 10 x 5 cm. K tomuto vystřihněte menší obdélník 5 cm x 5,5 cm. Výška 5 cm je stejná jako výška obdélníku. K velkému obdélníku přišijte diagonálně menší a zbytek odstřihněte.








Trojúhelník otočte a sežehlete. Vše potom opakujte i na druhé straně. Tím získáte pravidelný trojúhelník bez větší námahy. Vzniklý motiv musí vypadat takto.





Po ušití trojúhelníků sestavte čtvercový motiv. Ten sešijte a vytvoříte přikrývku. Na okraj můžete použít opět motiv letících hus stejně tak, jak vidíte na obrázku.










3 komentáře:

  1. Anonymní3/12/2014

    Dobrý den, vaše stránky se mi líbí a ráda podle nich zkouším ušít ale tyto husy mi nejdou. Myslím, že je asi někde v nákresu chyba. Když si vystřihnu obdelník například 10 x 5 cm a k tomu podle vašeho nákresu dva čtverce 5 x 5 cm ( podle obrázku jsou ty dva čtverce přesně polovina délky obdelníku ) a potom sešiju k sobě dva motivy, tak už nemám špičku, ta je bohužel ve švu. Nemělo by být počítáno o něco víc na šev ?

    S pozdravem Milena

    OdpovědětVymazat
  2. Vše jsem náležitě opravila. Děkuji za upozornění, nyní je to už v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý deň. Ako mám postupovať ak si vystrihnem obdlžník napr. 9x4. Aké rozmery bude mať ten menší?
    Ďakujem. Patrícia

    OdpovědětVymazat