16. března 2014

Trojúhelníkový blok

Pod tímto názvem jsem ušila patchworkový polštář. Slouží nejen jako krásná dekorace, ale také jako ukázkový kurz pro Vás, kteří stále bojujete se šitím trojúhelníků.


Jak vidíte na obrázku je polštář ušit z mnoha stejných trojúhelníků. Samotné trojúhelníky jsou šity 4. způsobem v patchworkovém kurzu šití trojúhelníků. Postup je tedy následující.

Nastříhejte pruhy látky. Látku stříhejte po nejlépe po útku, aby se nevytahovala a dobře držela tvar. Já jsem použila zbytky pruhů látek o celkové šířce 7 cm. Pruhy jsem složila lícem k sobě a ušila za patku 0,5 cm.
Po ušití jednotlivých pruhů jsem si naměřila trojúhelníky a vystřihla je. Následně šev sežehlíte k jedné straně. Obvykle té tmavší.




Nyní jednotlivé čtverce jednoduše sešijete k sobě. Zvolíte si tak rozměr celého polštáře. Já jsem měla míru 50 cm.




Nyní si vystřihnete vatelín. Stříhejte jej cca o 5 - 10 cm větší, než je míra polštáře. Zvolte si prošívací motiv a polštář prošijte. 








Nyní přišijete zadní stranu povlaku. Zadní část polštáře nemá zapínání je šita tak, aby jste polštář jednoduše povlékly. Látku na zadní stranu stříhejte tak, že je cca o 15 cm širší, než půlka polštáře.  V mém případě je povlak velký 50 cm, tudíž jsem stříhala obdélník 50 x 35 cm. Tento díl stříhejte 2x. Z jedné strany obdélníku začistěte okraj. Posléze obě části přiložíte k polštáři dle obrázku a dokola ušijete z prošitou částí polštáře.




Povlak na polštář je ušitý. Celý povlak nyní převrátíte na líc. Má rozměr 50 x 50 cm. Vnitřní polštář, který mám připravený má rozměr 40 x 40 cm. Proto jsem ušila ozdobný límec po celém obvodu povlaku o šířce 5 cm, čímž jsem vytvořila ozdobný límec. Límec jsem již štepovala po lícové straně povlaku polštáře.






Další motivy s použitím patchworkových trojúhelníků naleznete v našem časopise Patchworkový ráj - Březen 2014

1 komentář: